Millet ve milliyetçilik gerçeklikleri, tarihin muhtelif noktalarında farklı biçimlerde ve düzeylerde de olsa var olmuş ve bunun da ötesinde belirleyici ve etkili olmuştur. Aynı zamanda bir hissiyat da olması hasebiyle diğer ideolojilerden ayrışan milliyetçilik yalnızca bir duygu ya da savunulan bir fikir değil, akademik olarak incelenmesi gereken sosyal olgudur.
Tevfik Erdem ve H. Bozkurt Çelik’in kaleme aldığı Milliyetçilik: Ders Notları, bu kavramı tarihsel süreçteki kırılmaları, konumlanışı, etki ve belirleyiciliği gibi pek çok farklı yönüyle ele alıp, milliyetçiliğin kökenlerinden günümüze kadar geçirdiği dönüşümleri inceliyor. Kitap; millet ve milliyetçilik kavramlarını, farklı teorik yaklaşımları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki millet ve milliyet(çilik) algı ve hareketlerini ele alarak Doğu ve Batı harmanlaması yapmaya çalışıyor.
Kitap milliyetçilik dersleri için tasarlanmış olsa da sıradan okuyucuya millet ve milliyetçiliğin çok da iyi bilinmeyen tarihi ve teorik çerçevesini sunmaya çalışmaktadır. Farklı milliyetçiliklerin serüvenlerini kuram ve kavramlarla harmanlamayı da hedefleyen kitap birçok farklı ve özgün yönüyle bir ders kitabı olmanın ötesine geçmeye çalışmaktadır.
Çağın ruhunun temel belirleyicilerinden olan milliyetçiliği dünü, bugünü ve yarınına dair tartışmalarla irdelemek ve anlamlandırmak isteyenler için Milliyetçilik: Ders Notları, kapsamlı bir rehber niteliğindedir.